Athena and Victor Calderone’s Amagansett Home

athena-and-victor-calderones-amagansett-home-1

“It’s very much a beach house, but it also feels like a cabin in the winter. It’s cozy,”

says Athena.

I’m loving the island/bar reclaimed wood with poured concrete countertop.

Text via Bates Masi & Architects
 

The house was gutted and reduced down to the skeletal framework allowing the intervention to utilize the post and beam construction that remained. Between the existing ceiling joists, natural rope was woven through a digitally fabricated framework. Weaving patterns were used to signify different ceiling conditions. Lighting penetrates through a crossed weave of the rope. It transitions to a straight weave to shield speakers and utilities from view. Since the client is a DJ, sound is very important. The rope weave
 

acts as an acoustic baffle absorbing background noise, but allows music from the ceiling mounted speakers to be emitted.
 

To integrate with the décor, the rope was used structurally to support several items such as a large, custom steel framed mirror in the Master Bathroom and the Dining Room Chandelier. A large sliding door is woven with the same rope to provide privacy from the neighbors and shield the sun at various times of the day. The sunlight rakes through the openings casting linear shadows on the bathroom floor.
 

Unifying the exterior is a dark stained cedar siding that wraps all of the exterior facades and transitions to the matching frames of the replaced windows and doors. The newly constructed interior walls and interior cabinetry were also resurfaced in reclaimed barn wood. Behind a sheet of glass, the same reclaimed wood lines the shower surround and one feels as though they are showering outdoors. The clients now have a quiet escape from city life.
 

The frequent turnover within a vacation community can be wasteful. Some are eager to tear down what exists and start new. This project preserved the skeleton of the house and the history in the patinaed materials that the client desired. Conventional materials were utilized in new ways to unify the old and the new.

 

Project by Bates Masi & Architects
 

More information at www.elledecor.com

Share on StumbleUpon2Pin on Pinterest832Share on Facebook66Tweet about this on Twitter25Share on Google+0Email this to someone


TAGS: , , , , , , ,

Athena and Victor Calderone‘s Hampton home is a little piece of paradise in the very charming Amagansett. The four-bedroom midcentury-modern home’s footprint has been expanded from 2,000 to 2,400 square feet by Sag Harbor architect Paul Masi of Bates Masi & Architects and furnished and decorated by Athena herself via her interior design company Rawlins Calderone Design. She collected vintage and antique furniture and accessories from all the cool flea markets around and created a very cozy home for their weekend gateways.

Share on StumbleUpon2Pin on Pinterest832Share on Facebook66Tweet about this on Twitter25Share on Google+0Email this to someone

WHAT DO YOU GUYS THINK?